Dijital Pazarlama

Pazarlama Stratejisi

Etkili pazarlama stratejileri

Pazarlama stratejisi hakkında yüzeysel olarak anlatım yapmaya çalışacağım. Firmalar farklı şekillerde müşterilerine hizmet veriyor. Ancak firmaların tam başarıya ulaşabilmesi için dijital anlamda da varlık göstermesi gerekiyor. Dijital anlamda rakiplerinin önüne geçmek için bazı planları doğru bir şekilde uygulamak gerekiyor.

Pazarlama Stratejisi Nedir?

Şirketler günlük, aylık ve yıllık plan yapıyor. Yapılan planların detayları ne kadar yoğun olursa başarı o kadar sağlam olabiliyor. Ancak bu planları yaparken belli başlı prensipleri öğrenmek gerekiyor. Bu prensipler arasında pazarlama stratejisi de yer alıyor. Pazarlama içeriği iyi öğrenilirse plan daha iyi yapılıyor.

Pazarlama stratejisi tüketicilere hitap eden, firmaların daha çok satış yapmasını sağlayan planlar bütünü olarak açıklanıyor. Pazarlamanın içeriği şirketlere göre değişiyor. Güçlü bir pazarlama ne kadar başarılı olursa şirket başarısı o kadar artıyor.

Pazarlama Stratejisi Ne İşe Yarar?

Dünya düzeni değişiyor. Değişen dünya düzenine ayak uydurmak şirketler için büyük önem arz ediyor. Geçmişte pek çok kişiye ulaşmış, birçok işi başarmış olan şirketler dünya düzenine ayak uyduramadığı için siliniyor. Pazarlama bu sorunu ortadan kaldırıyor.

Pazarlama sayesinde şirketler değişen dünya düzenine ayak uyduruyor. Bu sayede şirketin devamlılığı sağlanmış oluyor. Dijital pazarlama ve diğer pazarlama yöntemlerine önem vermeyen kişiler kısa süreli başarı yakalasa da tam başarıya ulaşamıyor.

Pazarlama stratejisine gereken önemin verilmesi gerekiyor. Aksi halde rakip şirketlerle mücadele etmek daha zor hale geliyor.

Pazarlama Stratejilerinin Faydaları

Pazarlamanın birçok faydası bulunuyor. Şirketler bu faydalardan yararlanabilmek için pazarlama stratejisi alanına yatırım yapıyor. Yapılan yatırımların sonuçları çoğu zaman başarılı oluyor. Şirketlerin pazarlama alanında duyduğu ihtiyaç değişiklik gösteriyor.

Pazarlamanın faydaları kısa zamanda anlaşılmıyor. Ancak uzun vadeli yatırımlarda pazarlama stratejisinin yararları anlaşılıyor. Pazarlama stratejisinin yararları şu şekilde:

  • Rakip şirketlerle baş edebilmeye yardımcı oluyor.
  • Markanın varlığını sürdürmesini sağlıyor.
  • Ticari kar elde edilmesini sağlıyor.

Pazarlamanın önem veren şirketler ile önem vermeyen şirketlerin arasındaki fark çok belli oluyor.

Pazarlama Stratejisi Gerekli Midir?

Pazarlamanın gerekli olup olmadığı merak ediliyor. Ancak bu sorunun cevabını şirketlerin kendisi veriyor. Şirket başarısına önem veren, devamlı kendilerini geliştirmek isteyen şirketler bu soruya evet cevabını veriyor. Şirketlerin büyümesi için pazarlama stratejisi olmazsa olmazlar arasında yer alıyor.

Küresel çapta olan firmaların çoğu pazarlama stratejisi sayesinde büyüyor. Buna bağlı olarak büyümenin gerçekleşebilmesi için pazarlama stratejisinin kusursuz bir şekilde uygulanması gerekiyor.

Pazarlamanın önemini bilen şirketler bu konuya çok daha fazla yatırım yapıyor. Yapılan yatırımlar ekstra kar olarak şirketlere geri dönüyor.

Pazarlama Stratejisinin Avantajları

Pazarlamanın şirketler için birçok avantajı bulunuyor. Pazarlama stratejisi sayesinde müşteri çekmek daha kolay hale geliyor. Şirketlerin daha fazla müşteriye ulaşması demek daha fazla ticaret ve daha fazla para anlamına geliyor. Şirketlerin bu detayı atlamaması gerekiyor.

Pazarlamanın sayesinde yapılacak projenin başarısız olmasının önüne geçilebiliyor. Çünkü pazarlama stratejisi, daha gerçekçi kararlar alınmasına yardımcı oluyor.

Pazarlamanın doğru uygulayan şirketler daha kalıcı hale geliyor. Pazarlama stratejisinin doğru bir şekilde uygulanması için ürün ve müşteri profilinin tanımlanması gerekiyor.

Pazarlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

Pazarlamanın oluşturulması için yoğun bir plan yapılması gerekiyor. Yapılan planda ürün, müşteri ve pazarlama bilgilerinin eksiksiz bir şekilde yazması gerekiyor. Pazarlama oluşturmak için rakiplerin projelerini de araştırmak gerekiyor. Bu sayede piyasa rekabeti oluşturulabiliyor.

Pazarlamanın etkili olabilmesi için müşterilerin denklemin içine sokulması gerekiyor. Yani yapılacak olan planın müşterilerden bağımsız olmaması gerekiyor. Müşteriler, pazarlamayı ana etkeni olarak görülüyor.

Pazarlamanın için bir diğer önemli konu da finansman kaynağı olarak görülüyor. Planın finansman kaynağı tamamlanmadan uygulamaya geçilemiyor.

Pazarlama Stratejisi Ne Zaman Geliştirilir?

Pazarlamanın geliştirmenin belli bir vakti bulunuyor. Bu vakit içerisinde tamamlanan stratejiler, şirketlerin daha fazla kazanç sağlamasına olanak sağlıyor. Pazarlama stratejisini projeye başlamadan önce oluşturmak gerekiyor. Proje başladıktan sonra oluşturulan stratejiler kağıt üstünde kalmaktan öteye geçemiyor.

Şirket, yeni pazarlar yarattığında da pazarlama stratejisi geliştiriliyor. İnsanların ihtiyaçları ve harcamaları göz önüne alınarak yeni stratejiler oluşturulabiliyor. Birçok şirket bu sayede ciddi kar oranlarına ulaşıyor.

Pazarlama alt yapısını oluşturduktan sonra belli aralıklarla kontrol etmek gerekiyor.

Farklılaştırılmış PAZARLAMA stratejisi
Farklılaştırılmış PAZARLAMA stratejisi

Pazarlama Stratejisi Neye Göre Belirlenir?

Pazarlama birçok verinin bir araya gelmesi ile oluşturuluyor. Oluşturulan strateji genelde uzun vade için kullanılıyor. Pazarlama stratejisi için ilk olarak şirket hedefi belirleniyor. Şirket hedefleri şirketin durumuna göre değişkenlik gösterebiliyor.

Şirket hedefi belirlendikten sonra hedef kitle araştırılıyor. Hedef kitlenin doğru bir şekilde seçilmesi, yapılan strateji için büyük önem arz ediyor. Hedef kitlenin belirlenmesi ile işlem tamamlanmıyor.

Rakip firmaların uyguladığı çalışmalar inceleniyor. Yapılacak stratejilerin bu çalışmalara benzememesi gerekiyor. Aksi halde taklidin ötesine geçilemiyor.

Pazarlama Stratejisi Bütçesi

Pazarlamanın için belli bir bütçe ayırmak gerekiyor. Ulusal veya küresel hale gelmek isteyen şirketler, bu ücretleri ödemekte mahsur görmüyor. Çünkü pazarlama için ayrılan bütçe bir gereklilik olarak görülüyor. Pazarlama stratejisi için ayrılacak bütçe her şirket için aynı olmuyor.

Bazı firmalar pazarlama için daha fazla pay ayırırken bazı şirketler daha düşük pay ayırabiliyor. Bu aşamada pazarlama için ayrılacak bütçe tamamen şirket yönetimine bırakılıyor.

Pazarlama için gerekli olan bütçeyi ayırmayan şirketler kalıcılık sağlamada sorunlar yaşayabiliyor.

Pazarlama Stratejisi Uygulanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Pazarlama önemli konular arasında görülüyor. Ancak pazarlama stratejileri oluştururken dikkatli olmak gerekiyor. Yapılacak yanlış bir işlem doğru olmayan kararların alınmasına neden olabiliyor. Bu da yapılacak projenin başarısız olmasında büyük rol oynuyor.

Pazarlama alanında uzman olan kişiler tarafından uygulanması gerekiyor. Uzman olmayan kişilerin oluşturduğu stratejiler amatörce olabiliyor. Bu stratejiler şirketler için ekstra zaman ve ekstra para yükü oluşturuyor.

Pazarlamanın başarılı olabilmesi için sabırlı olmak gerekiyor.

Etkili Pazarlama Stratejileri Nelerdir?

Firmalar kendilerine uygun olan pazarlama stratejisini bulmaya çalışıyor. Firmaların oluşturduğu stratejiler beklentilere göre değişiklik gösterebiliyor. Firmaların doğru bir strateji oluşturabilmesi için emek harcaması gerekiyor. Pazarlama stratejisinin kullanılabilir olması için bazı etkenlere bakılıyor.

Sosyal medya kanalları aracılığıyla oluşturulan stratejiler fazlasıyla işe yarayabiliyor. Günümüzde sosyal medya birçok stratejinin belkemiğini oluşturuyor. Sosyal medya sayesinde oluşturulan stratejiler pek çok kişiye ulaşıyor.

Doğrudan satış, birlikte satış, ürün deneyimi ve sponsorlu içerikler etkili pazarlama stratejileri arasında yer alıyor. Ancak en doğru stratejiyi yakalamak için firma beklentilerini göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Pazarlama Stratejisi Önemli Midir?

Pazarlamanın önemli olup olmadığı pek çok kişi tarafından sorgulanıyor. Pazarlama büyümek isteyen şirketler için çok önemli olarak görülüyor. Pazarlama sayesinde firmaların tanınırlığı artıyor. Daha fazla tanınan şirketler daha fazla pazara ulaşabiliyor.

Pazarlamanın önemli görüldüğü şirketlerde başarı çok daha kolay bir şekilde geliyor. Alanında rakipsiz ve bir numara olmak isteyen şirketler pazarlama önemini kavramaya çalışıyor.

Pazarlamanın önemli olarak görülmediği şirketler ulusal çapta başarı yakalayamıyor. Bundan dolayı pazarlamaya gerekli önemi vermek gerekiyor.

Burak Beşli

1989 yılında Trabzon doğumlu ve KTÜ Elektronik Haberleşme mezunuyum. Türkiye'de önde gelen bayan giyim markasının E-Ticaret Müdürü olarak görevime devam etmekteyim.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu