E-Ticaret

Hangi E-Ticaret Alt Yapısı Seçilmeli

E-Ticaret Sitesi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir

E-Ticaret’e başlamak ve başlamadan önce doğru kararı almak markanız ve işiniz için en önemli etkenlerden biridir. Doğru alt yapının seçilmesi ve istikrarlı bir altyapının sürdürülebilir olması için iş hacminizi ve hedeflerinizi önceden belirlemeniz gerekmektedir. Piyasada hali hazırda ücretli ve ücretsiz olmak üzere alternatif e-ticaret yazılımları bulunmaktadır. Eğer bu işi denemek ve tepkiyi ölçümlemek için başlamak istiyorsanız ücretsiz alt yapıları kullanabilirsiniz. Hedefiniz büyük ve güçlü yatırım yapmak istiyorsanız bu işin alt yapısında profesyonel bir destek alarak tercihinizi buna göre belirlemelisiniz.

Aslında her e-ticaret yazılımının ortak amacı bellidir, ürün sunmak ve bu ürünü müşteriye satmak. Fakat bunun arka planında ürünü kullanıcıya doğru sunmak, güzel bir müşteri deneyimi yaşatmak ve entegre çalışan bir sistem ağı kurmak hem operasyonunuzu yönetmenizde size avantaj hem de  müşteri yaklaşımında pozitif bir geri dönüş yaratacaktır.

Popüler E-Ticaret Yazılımları

Türkiye piyasasında alt yapısı ile güçlü ve bir biriyle rekabet edecek bir çok e-ticaret yazılımı bulunmaktadır. Bunlardan en çok tercih edilenleri bu yazımca sizler için derlemeye çalışacağım. Öncelikle alt yapı seçerken başlıca dikkat edilmesi gereken bazı gereksinimler vardır bunlar neler mi ?

  • SEO Uyumluluğu
  • Sosyal Medya Entegrasyonu
  • Reklam Platformları Entegrasyonu
  • Pazaryeri Entegrasyonu
  • Kullanıcı Deneyimi
  • Hazır Tema Konsepti
  • Ödeme Alt Yapısı
  • Kargo Entegrasyonu
  • Muhasebe Entegrasyonu
  • ERP Entegrasyonu
  • Raporlama
  • Kampanya Şablonları
  • Özel Geliştirme
  • Hız ve Teknik Alt Yapı
  • Destek

Bu check listesi her zaman aklınızda olsun ve bunları size sağlayan e-ticaret yazılımını seçmeniz şimdi ve sonrası için sizin için çok büyük önem arz etmektedir. Datanız yükseldikçe keşke deme şansınız o kadar azalacaktır. E-ticaret yazılımları arası geçişler her zaman sancılı olmuştur ve profesyonel destek eşliğinde yapılmalıdır. Bu sebeple keşke dememek için ihtiyaçlarınızı önceden listeleyip seçimizi ona göre yapmanız gerekmektedir.

WordPress WooCommerce

WordPress WooCommerce ücretsiz bir e-ticaret yazılımıdır ve yönetmesi çok kolaydır. Yukarıda saydığım maddelerin bir çoğu içerisinde ücretsiz olarak size sunulmaktadır. Ama entegre bir sistem kurmak isterseniz ihtiyaçlarınızı karşılama konusunda eksiklik yaşayabilirsiniz. E-ticaret’e yeni başlamak istiyorsanız ve sadece denemek deneyimlemek için bu işe giriyorsanız ücretsiz bir yazılım ile başlamanız sizin için en uygunu olacaktır. Çünkü web sitenizi açınca anında satış yapacaksınız diye bir garanti yoktur. Her zaman doğru yatırım ve doğru reklam sizi satışa ulaştıracaktır. WooCommerce başlangıç için iyi bir tercih olabilir.

Ticimax

Şuan da kullandığım ve oldukça memnun olduğum bir altyapı. Yukarıda verdim check listesindeki tüm ihtiyaçları karşılayan bir e-ticaret yazılımı. Özellikle destek konusunda diğer e-ticaret yazılımı sunan firmalara göre bir adım önde olan bir kuruluş. Unutmayın ki eğer yeni iseniz destek burada en çok başvuracağınız parametreniz olacaktır. Ticimax içerisinde farklı farklı paketler bulunmaktadır ve bunlardan en uygununu kendi ihtiyaçlarınıza göre seçebilirsiniz. Peşin ve yıllık maliyeti olan bu yazılım 2499₺’den başlıyor ve 30000₺’ye kadar e-ticaret paketi sunuyor. Sunulan her paketin içerisinde farklı farklı özellikler mevcuttur. Düşük paketten başlayarak ihtiyacınız doğrultusunda paket yükseltmesine başvurabilirsiniz. Kampanya kurguları ve entegrasyon alt yapılarının her biri kusursuz işlemektedir. Kendi içerisinde kurgulanan pazar yeri entegrasyonları ile de dilediğiniz pazar yerine ürün aktarımını kolayca yapabilirsiniz.

Yönetim paneli oldukça kolay ve sade kullanım açısından pratik. Aradığınızı kolaylıkla bulabilir, yapmak istediğinizi destek ekranlarından fotoğraflı anlatımlar ile kolaylıkla yapabilirsiniz. Uygulama marketi yeni açıldı ve özel yazılım çözümleri sunuyorlar. İhtiyacınıza yönelik modülleri kolaylıkla tek adımda satın alarak web sitenizde aktif edebilirsiniz. Size özel atanan müşteri temsilcisi ile anlık görüşebilir destek almak istediğiniz konuyu hızlandırabilirsiniz. Raporlama ekranı kolay ve sade hemen hemen her çeşit rapora basit bir şekilde ulaşabilir datalarınızı analiz edebilirsiniz. Temaya müdahale kolay CSS ve JS parametreleri ile basit geliştirmeler yapabilirsiniz

Ideasoft

Popüler e-ticaret yazılımlarından bir tanesi. Son zamanlarda blog sistemleri ile önde gelen isimlerden. E-ticaret’i ilerletmek için sektöre öncülük eden yol haritaları var ve işinize yarayacak bir çok içeriği sistemlerinde bulabilirsiniz. Daha önce kullandığım bir yazılım yönetim paneli oldukça zarif ve şık. Pazaryeri entegrasyonları kendi içerisinde mevcut seçeceğiniz pakete göre dilediğiniz pazar yeri ile entegre çalışabilirsiniz. Alt yapıları hızlı ve güzel bir kullanıcı deneyimi yaşatıyor. Varsayılan temaları kullanıcı odaklı ve zarif. Kendi uygulama marketleri mevcut ve çok güzel modüller satın alarak web sitenize güzel deneyimler yaşatabilirsiniz.

7/24 Teknik destek alabileceğiniz popüler yazımlardan bir tanesi ve platformlarının içerisinde çevirim içi eğitimlerde mevcut. Yukarıda belirttiğimiz check listesindeki çözümlerin hemen hemen hepsini sunmaktadır. Şuan için yöntemin panellerinde ve sundukları çözümler ile ne gibi yenilikler içerisindeler bilemiyorum fakat kullanılabilir yazılımlardan bir tanesi. Ideasoft paketleri 2400₺’den başlıyor ve 39000₺’ye kadar ihtiyaca yönelik genişletilebiliyor.

Tsoft

Daha önce kullandığım yazılımlardan bir tanesi. Alanında popüler ve farklı projeleri olan yazılım firması. Sadece e-ticaret yazılımı değil CRM ve Santral gibi çözümleri sistemleri ile entegre bir şekilde sunuyorlar. Destek konusunda çok hızlı değiller. Ufak tefek değişiklikler için afaki ücret talep etmekteler. Genellikle tekstil ve mobilya sektörünü elinde tutan e-ticaret yazılımlarından bir tanesi. Sunduğu çözümler e-ticaret yazılımı ile beraber eğitimlerde içeriyor. Paket içeriğine göre farklı farklı eğitimlere erişmeniz söz konusu.

Yönetici panelini benim kullandığım dönem 2018 yılıydı ve çok karışıktı şuan son güncellemeleri var mı ve ne aşamadadır bilmiyorum. Ama en son tercih edeceğim yazılımlardan bir tanesi olabileceğinizi söyleyebilirim. Farklı alanlarda entegrasyonları mevcut fakat yeterli mi tartışılır. paket fiyatları 4500₺’den 60000₺’ye kadar değişmektedir. Bu yazılıma bu yatırım yapılır mı sorusuna ben Ticimax’i tercih ederdim.

Faprika

Daha önce kullanmadım ama güzel projelerde yer aldıklarını görüyorum. Kullanıcı deneyimi açısından çok güzel alt yapı çözümleri sunan bir e-ticaret yazılımı. Kendi içerisinde bir çok pazar yeri entegrasyonu var fakat fiyata tabi ve paket içeriğine göre değişmektedir. Faprikatör diye bir sistemleri var ve özel entegrasyonlar bu sistemin içerisinde yer almaktadır. Sektörde olmayan geliştirmeler bu yazılımda mevcuttur. CRM’den Operasyona bir çok alanda özel çözümler sunmaktadır. Her ihtiyaca yönelik bir modülleri ve entegrasyonları mevcuttur stabil ve güzel çalışan beğendiğim platformlardan bir tanesidir fakat ücreti diğerlerine göre biraz daha pahalıdır. Bu pahalılık bu alt yapı için bence normal seviyededir. 1399₺’den 44000₺’ye kadar paketleri mevcuttur.

Platin Market

Sektörde yıllardır bulunan firmalardan bir tanesi. 2015 yılında kullanmıştım ve yöntemin panelleri o zaman çok şık ve sadeydi. Şuan ki güncellemeler ve alt yapı seçenekleri ile ne seviyede bilemiyorum fakat tercih edilebilir orta bütçeli yazılımlardan bir tanesidir. Giriş paketlerinin en üst paket seçeneği haricinde diğerlerinde pazar yeri entegrasyonunun bulunmaması bir dezavantaj bana göre. Fakat fiyat olarak biraz daha uygun, 1590₺’den 6590₺’ye kadar paket seçenekleri mevcuttur ve güzel referansları da var. Orta seviye bir e-ticaret yazılımı tercih edilebilir.

Doğru E-Ticaret Yazılımı Kararı Verme Yöntemi
Doğru E-Ticaret Yazılımı Kararı Verme Yöntemi

Doğru Karar Nasıl Veririm?

E-ticaret yazılımı seçiminde doğru kararı vermeniz sizin ileride büyüyecek ihtiyaçlarınıza cevap verecektir. E-ticaret yazılımı seçimi işinizin ve ihtiyacınızın ne olduğuna bağlı olsa da biraz da bütçe ile alakalı bir karardır. Bu adımda kendinize sormanız gereken bazı maddeler olacak. Bunlar neler mi ?

  • Hedefim nedir ?
  • Rakiplerim kimler ?
  • Ne kadar yatırım yapabilirim ?
  • Süreci nasıl yönetmeliyim ?
  • Hızlı destek alabilir miyim ?
  • Ürün çeşitliliğim yeterli mi ?
  • Nelere ihtiyacım olabilir ?
  • Hangi kargo firması ile çalışmalıyım ?
  • Hangi ödeme alt yapısı ile çalışmalıyım ?
  • Kampanya hedeflerim neler ?
  • Profesyonel destek alacak mıyım ?

Bu soruların cevaplarını çıkardıktan sonra ihtiyacınıza en uygun yazılımı bulacağınızdan emin olabilirsiniz.

Özet

Özet olarak en doğru tercihi siz vermelisiniz. Araştırma yaparken rakiplerinizin kullandığı alt yapılara dikkat etmenizi öneririm. Aldıkları desteklere kullandıkları entegrasyonları analiz etmelisiniz. Eğer bu pazarda kendinize bir payda oluşturmak istiyor iseniz önce rakiplerinizi incelemelisiniz. iyi bir pazar araştırması yapmadan ve rakip analizi yapmadan doğru alt yapıyı seçemezsiniz. Daha önce de dediğim gibi giriş seviyesinde bir projeniz var ise ücretsiz olan yazılımı kullanıp deneme yapabilirsiniz daha sonra işleriniz büyümeye döndüğünde profesyonel destek alıp ücretli yazılımlara geçiş yapabilirsiniz.

Şunu asla unutmayın hangi yazılımı seçerseniz seçin ilk önceliğiniz müşterinize katacağınız değer ve deneyim olmalı. Bir müşteriye ne kadar iyi deneyim katarsanız alışveriş dönüşüm oranınız o kadar artacaktır. Bu sebeple rakip analizini doğru yapıp kullandıkları e-ticaret yazılımlarını bir liste yaparsanız ve kendi ihtiyaçlarınızı da bu listenin yanına koyarsanız en doğru alt yapıyı bu şekilde bulabilirsiniz.

Öncelliğiniz her zaman müşteri deneyimi ve müşteriye +1 değer katma üzerine olsun. Mutlu müşteri, başarılı alışveriş demektir. Esenle kalın.

Burak Beşli

1989 yılında Trabzon doğumlu ve KTÜ Elektronik Haberleşme mezunuyum. Türkiye'de önde gelen bayan giyim markasının E-Ticaret Müdürü olarak görevime devam etmekteyim.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu