Günümüzde popüler hale gelen ve sürekli yasal mevzuatlar üzerinden değişikliğe uğrayan E-Ticaret Nedir? sorusunu bu yazımda sizlere cevaplamaya çalışacağım. E-Ticaret isminden de anlaşıldığı gibi elektronik ortam üzerinden gerçekleştirilen bir ticaret biçimidir. Asıl ismi Elektronik Ticaret olan bu ticaret kavramının günümüzde kullanılan kısaltılmış yaygın ismi E-Ticaret olarak bilinmektedir. Sonuç odaklı düşünecek olursak fiziksel ticaretin elektronik platformlar üzerinden yapılmasına e-ticaret denir.
İçindekiler
E-Ticaret Çeşitleri Nelerdir ?
E-Ticaret kendi içerisinde yaygın olarak kullanılan 4 farklı yöntem ile faaliyet göstermektedir. Bunlar; B2B, B2C, B2E ve C2C e-ticaret iş modelleridir. Hepsini birbirinden ayıran ana temel özellikleri bulunmaktadır. Kısaca e-ticaret çeşitlerinden bahsedecek olursak şöyle;
B2B E-Ticaret
B2B E-ticaret modeli Business to Business kelimelerinden gelmektedir. Türkçe anlamını ele alırsak Firmadan Firmaya E-Ticaret demektir. Kısaca özetlemek gerekirse 2 farklı firmanın birbiri arasında yaptığı e-ticaret modelini anlatmaktadır. Basit bir örnekleme yapalım, toptancısınız ve elektronik ürünler üretiyorsunuz Türkiye ve ya Dünya üzerinden farklı müşterileriniz var bunlar da sizin bayileriniz ya da sizden toptan mal almak isteyen müşterileriniz. Alt yapısı B2B sistemine dayalı bir E-Ticaret web sitesi kurarsanız bu firmalar ile yapacağınız e-ticaret modeline kısaca B2B E-Ticaret Modeli denir.
B2C E-Ticaret
Günümüzde en çok kullanılan e-ticaret biçimidir. Business to Costumer kelimelerinden türemiştir ve Türkçe karşılığı Firmadan Müşteriye anlamına gelir. Günümüzde bir çok firmanın yaptığı ve en yaygın olan e-ticaret modelidir. B2C E-Ticaret ile firmanızdaki ürünleri perakende müşterinize kolayca satışını gerçekleştirebilir. Elektronik ortamda kolaylıkla bu model ile ticaret yapabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse, bir bayan giyim firmanız var ve müşterilerinize kıyafet satıyorsunuz bu instagram üzerinden de olabilir web sitesi üzerinden de olabilir müşterileriniz ile yaptığınız bu e-ticaret modeli b2c olarak adlandırılmaktadır.
C2C E-Ticaret
C2C E-Ticaret modeli son günlerde çıkan uygulamalar ile daha çok yaygınlaşan bir e-ticaret modelidir. Customer to Customer olarak adlandırılan bu e-ticaret modelinin Türkçe karşılığı Müşteri’den Müşteriye olarak bilinmektedir. Bu ticaret biçimine örnek göstermek gerekirse kullanıcıların kendi ürünlerini diğer kullanıcılarına satma yöntemidir. Türkiye’de yaygın olarak kullanılan bu platformlar; Gittigidiyor, Letgo ve Dolap olmak üzere bilinen 3 büyük internet sitesi ve uygulama vardır. Bu platformlar üzerinden kullanılmış ya da kullanılmamış ürünlerinizi diğer kullanıcılara kolaylıkla satabilirsiniz.
B2E E-Ticaret
B2E E-Ticaret modeli Türkiye’de yaygın olarak kullanılmayan bir e-ticaret modelidir. Business to Employee adıyla kısaltılmış olan bu modelin türkçe karşılığı firmadan firma çalışanlarına sunulan indirim ya da kampanyalı ürün satışına özel verilen bir e-ticaret modelidir. Örneklemek gerekirse; bugün MNG Kargo’da çalışan personeller yaptıkları hak edişler ile onlara belirlenen bir platformdan kazandıkları prim puanları ile indirimli ve kampanyalı ürünler alabiliyor bu b2e e-ticaret modeline gösterilebilecek bir örnek olabilir.
E-Ticaret Nedir Nasıl Yapılır
E-ticaret yapmak günümüzde gelişen teknoloji ile artık çok kolay. Farklı platformlar üzerinden kolayca e-ticaret yapabilirsiniz. Son günlerde arz ve talep sayısının arttığı e-ticaret bireylerin ve firmaların yapmak istediği bir ticaret yöntemidir. Peki E-Ticaret Nasıl Yapılır sorunuzu basitçe size anlatmaya çalışacağım. E-Ticaret yapmak için farklı platformlar deneyebilir kendi alt yapınızı oluşturarak kendi web siteniz üzerinden de satış yapabilirsiniz. Başlıca tercih edilen e-ticaret platformları;
Kendi Web Siteniz Üzerinden
Kuracağınız bir web sitesi üzerinden kolayca e-ticaret yapabilir, üretmiş ya da temin etmiş olduğunuz ürünleri müşteriler ile buluştura bilirsiniz. E-ticarete yeni başlayacak olanlar için en sık sorulan soruyu bu yazımda ” Hangi E-Ticaret Alt Yapısı Seçilmeli ” detaylı olarak açıkladım. Eğer çok fazla bütçeniz yok ise ve kendiniz bir web sitesi kurmak istiyor iseniz ” Ücretsiz E-Ticaret Sitesi Kurmak ” yazımı mutlaka okumalısınız. Kendi web siteniz üzerinden yapacağınız e-ticaret hizmeti ile müşterilere güzel deneyim yaşatmak ayrıca güven vermek zorundasınız.
Buna başlamadan önce mutlaka bir pazar araştırması yaparak rakipleriniz web sitesinde olanları inceleyin ve üzerine katabileceğiniz ek yenilikler ile kendini web sitenizin temelini oluşturmaya çalışın. Başta söylemek gerekirse web sitenizde olmazsa olmaz alt yapıda müşterilerinize sunacağınız bir kaç temel unsur var bunlar şu şekilde;
- Kredi Kartı Ödeme Alt Yapısı
- Kapıda Ödeme Alt Yapısı
- Kargo Takip Alt Yapısı
- Güven Verici Hakkımızda Sayfası
- Güzel Tasarlanmış Ürün Detay Sayfası
- İade ve Değişim Açıklamaları
- Müşteri Hizmetleri
Müşteriler her zaman karşılarında her zaman onlara cevap verecek bir yetkili ister. Bu sebeple müşterilerinize sunacağınız WhatsApp Sipariş ya da Danışma hattı sizde ek katkı sağlayacaktır.
Pazaryerleri Üzerinden
Trendyol, Hepsiburada, N11 ve Amazon gibi bilinen pazaryerleri üzerinden de e-ticaret yapabilirsiniz. Bu platformlar üzerinden işe başlamak için öncelikle vergi mükellefi olmanız gerekmektedir. Vergi mükellefi iseniz ilgili pazaryerlerinin satıcı başvuru sayfalarından başvuru yaparak ilgili formları doldurup ve sizden istenen evrakları gönderdikten sonra kolaylıkla e-ticarete başlayabilirsiniz. Pazaryerlerine başvuruda bulunma hakkında detaylı içerik hazırlayacağım hazırladığımda buradan takip edebilirsiniz.
Sosyal Medya Üzerinden
Günümüzde pek çok insanın kullandığı yöntemdir. Genellikle sadece Instagram platformu üzerinden e-ticaret yapan yüzlerce sayfa bulunmaktadır. Bu platformdaki takipçi sayısı, gönderilere gelen yorumlar ve beğeniler müşterilerin ilgisini çekip sizin sayfanızı hem takip etmek ve hem de alışveriş yapmak için güvenilir kılacaktır. Bu platform üzerinden genellikle havale/eft yolu ile alışveriş biçimi tercih edilse de bazı kullanıcılar alternatif yöntemler ile vergi mükellefi olmadan kredi kartı üzerinden ödeme alabiliyorlar. Buna en büyük örnek Shopier platformu. Belli başlı komisyon ile vergi mükellefi olmadan sosyal medya üzerinden kolaylıkla kredi kartı ödeme yöntemi ile satış yapabilirsiniz.
E-Ticaret Faydaları
E-ticaret yapmak çok kolay olmakla beraber farklı sorumlulukları birbirinde getirmektedir. Bunların en başında ürün iade ve değişim hakkı. Tüm e-ticaret yapanların en büyük sorunu olan iade oranı, seçeceğiniz ürün portföyünden ürün kalitenize göre bu oran farklılık gösterebilir. E-ticaret faydaları arasında en başında az sermaye ve az gider gelmektedir. Bu işi tek başınıza da kolaylıkla yapabilirsiniz. Ürün çeşidinize göre en başta pazaryerlerini tercih edebilirsiniz. Hazır kitleye siz giderek ürün satışınıza anında başlayabilirsiniz.
Fakat bir marka yaratıp daha profesyonel olarak bu işe girmek istiyorsanız kendi e-ticaret sitenizi kurmak sizin için verilmiş en doğru karar olacaktır. Daha sonra pazaryerleri üzerinde ürün listelemeyi komisyon oranlarına göre hesaplayıp tercih edebilirsiniz.
Kolaylıkla yapılan bu ticaret biçimini tercih etmeme gibi bir seçeneğiniz olmamalı. Günümüzde artık çok yaygın ve sürekli tv reklamlarında dönen bu e-ticaret çılgınlığında yerinizi almalı ve faydalarından siz de yararlanmalısınız.
İnanmak başarmanın yarısıdır.
Bu sözü asla unutmayın, eğer inancınız var ise gayretli iseniz başarının yarısını zaten elde etmişsiniz demektir.